Lactobacillus plantarum là gì? Các công bố khoa học về Lactobacillus plantarum

Lactobacillus plantarum là một loại vi khuẩn tiêu hóa, được phân loại trong chi Lactobacillus và họ Lactobacillaceae. Nó là một vi khuẩn gram dương, không tạo k...

Lactobacillus plantarum là một loại vi khuẩn tiêu hóa, được phân loại trong chi Lactobacillus và họ Lactobacillaceae. Nó là một vi khuẩn gram dương, không tạo kết tủa, không di động và không tự nhiên sản xuất tựa nấm. Lactobacillus plantarum được tìm thấy trong các môi trường tự nhiên như thực phẩm chua, rau sống, đất và hệ tiêu hóa của người. Nó có khả năng thích nghi trong nhiều điều kiện môi trường khác nhau và có thể tồn tại trong pH thấp và điều kiện nhiệt độ cao. Với khả năng này, vi khuẩn này thường được sử dụng trong công nghệ lên men thực phẩm và là thành phần quan trọng trong nhiều loại probiotic.
Lactobacillus plantarum là một vi khuẩn có tác dụng chính trong sự lên men và bảo quản thực phẩm. Nó có khả năng chống lại vi khuẩn gây bệnh và kích hoạt các đường tử nhanh chóng trong thực phẩm, giúp giữ cho thực phẩm không bị hỏng. Lactobacillus plantarum cũng có khả năng tạo ra một số enzyme có lợi và chất chống oxi hóa.

Ngoài ra, Lactobacillus plantarum có lợi cho sức khỏe người bởi nó có khả năng tăng cường hệ miễn dịch. Nó có khả năng kích thích tiêu hóa, hấp thụ dưỡng chất và cải thiện chức năng ruột. Vi khuẩn này có thể sản xuất các enzyme tiêu hóa, như amylase và protease, giúp phân giải các chất khó tiêu trong thực phẩm và tăng cường quá trình tiêu hóa.

Lactobacillus plantarum cũng có tác dụng chống vi khuẩn và chống viêm. Nó có khả năng chiếm chỗ các vi khuẩn gây bệnh và ngăn ngừa sự tăng trưởng của chúng. Nó cũng có khả năng giảm viêm và kích thích kháng viêm tự nhiên của cơ thể.

Vi khuẩn này có thể được tiếp cận thông qua sử dụng các sản phẩm chứa Lactobacillus plantarum, như probiotic. Probiotic là các sản phẩm chứa các vi khuẩn có lợi, như Lactobacillus plantarum, để cân bằng hệ vi sinh đường ruột và tăng cường sức khỏe toàn diện.

Tuy nhiên, vi khuẩn này cũng có một số phản ứng phụ tiềm năng, như tăng khí đường ruột, buồn nôn và tiêu chảy. Do đó, trước khi sử dụng các sản phẩm chứa Lactobacillus plantarum, người dùng cần tham khảo ý kiến từ chuyên gia y tế và tuân thủ liều lượng được khuyến nghị.

Danh sách công bố khoa học về chủ đề "lactobacillus plantarum":

Trình tự bộ gen hoàn chỉnh của Lactobacillus plantarum WCFS1 Dịch bởi AI
Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America - Tập 100 Số 4 - Trang 1990-1995 - 2003

Trình tự 3,308,274-bp của nhiễm sắc thể Lactobacillus plantarum dòng WCFS1, một chủng vi khuẩn tách từ NCIMB8826 và ban đầu được tìm thấy từ nước bọt người, đã được xác định, và chứa 3,052 gen dự đoán mã hóa protein. Chức năng sinh học có khả năng được gán cho 2,120 (70%) protein dự đoán. Phù hợp với phân loại của L. plantarum là một vi khuẩn lactic acid dị dưỡng tùy nghi, bộ gen mã hóa toàn bộ các enzyme cần thiết cho con đường đường phân và con đường phosphoketolase, tất cả dường như thuộc lớp gen có tiềm năng biểu hiện cao trong sinh vật này, điều này rõ ràng từ chỉ số điều chỉnh codon của từng gen. Hơn nữa, L. plantarum mã hóa một tiềm năng khá lớn trong phân giải pyruvate, dẫn đến nhiều sản phẩm cuối của quá trình lên men. L. plantarum là một loài hiện diện trong nhiều môi trường sinh thái khác nhau, và hành vi linh hoạt và thích nghi này được phản ánh qua số lượng tương đối lớn của các chức năng điều tiết và vận chuyển, bao gồm 25 hệ thống vận chuyển đường PTS hoàn chỉnh. Hơn nữa, nhiễm sắc thể mã hóa >200 protein ngoại bào, nhiều trong số đó được dự đoán sẽ gắn với màng tế bào. Một tỷ lệ lớn các gen mã hóa vận chuyển và sử dụng đường, cũng như các gen mã hóa chức năng ngoại bào, dường như được tập trung trong một khu vực 600-kb gần vị trí khởi đầu sao chép. Nhiều gen trong số này hiển thị sự sai lệch trong thành phần nucleotide, phù hợp với nguồn gốc ngoại lai. Những phát hiện này đề nghị rằng các gen này, cung cấp một phần quan trọng cho sự tương tác của L. plantarum với môi trường, tạo nên một khu vực thích nghi lối sống trên nhiễm sắc thể.

#Lactobacillus plantarum WCFS1 #bộ gen hoàn chỉnh #vi khuẩn lactic acid #đường phân #phosphoketolase #hệ thống vận chuyển PTS #protein ngoại bào #thích nghi lối sống.
Purification and Characterization of Novel Antifungal Compounds from the Sourdough Lactobacillus plantarum Strain 21B
Applied and Environmental Microbiology - Tập 66 Số 9 - Trang 4084-4090 - 2000
ABSTRACT

Sourdough lactic acid bacteria were selected for antifungal activity by a conidial germination assay. The 10-fold-concentrated culture filtrate of Lactobacillus plantarum 21B grown in wheat flour hydrolysate almost completely inhibited Eurotium repens IBT18000, Eurotium rubrum FTDC3228, Penicillium corylophilum IBT6978, Penicillium roqueforti IBT18687, Penicillium expansum IDM/FS2, Endomyces fibuliger IBT605 and IDM3812, Aspergillus niger FTDC3227 and IDM1, Aspergillus flavus FTDC3226, Monilia sitophila IDM/FS5, and Fusarium graminearum IDM623. The nonconcentrated culture filtrate of L. plantarum 21B grown in whole wheat flour hydrolysate had similar inhibitory activity. The activity was fungicidal. Calcium propionate at 3 mg ml −1 was not effective under the same assay conditions, while sodium benzoate caused inhibition similar to L. plantarum 21B. After extraction with ethyl acetate, preparative silica gel thin-layer chromatography, and chromatographic and spectroscopic analyses, novel antifungal compounds such as phenyllactic and 4-hydroxy-phenyllactic acids were identified in the culture filtrate of L. plantarum 21B. Phenyllactic acid was contained at the highest concentration in the bacterial culture filtrate and had the highest activity. It inhibited all the fungi tested at a concentration of 50 mg ml −1 except for P. roqueforti IBT18687 and P. corylophilum IBT6978 (inhibitory concentration, 166 mg ml −1 ). L. plantarum 20B, which showed high antimold activity, was also selected. Preliminary studies showed that phenyllactic and 4-hydroxy-phenyllactic acids were also contained in the bacterial culture filtrate of strain 20B. Growth of A. niger FTDC3227 occurred after 2 days in breads started with Saccharomyces cerevisiae 141 alone or with S. cerevisiae and Lactobacillus brevis 1D, an unselected but acidifying lactic acid bacterium, while the onset of fungal growth was delayed for 7 days in bread started with S. cerevisiae and selected L. plantarum 21B.

Lactobacillus plantarum MiLAB 393 Produces the Antifungal Cyclic Dipeptides Cyclo( l -Phe- l -Pro) and Cyclo( l -Phe- trans -4-OH- l -Pro) and 3-Phenyllactic Acid
Applied and Environmental Microbiology - Tập 68 Số 9 - Trang 4322-4327 - 2002
ABSTRACT

We have isolated a Lactobacillus plantarum strain (MiLAB 393) from grass silage that produces broad-spectrum antifungal compounds, active against food- and feed-borne filamentous fungi and yeasts in a dual-culture agar plate assay. Fusarium sporotrichioides and Aspergillus fumigatus were the most sensitive among the molds, and Kluyveromyces marxianus was the most sensitive yeast species. No inhibitory activity could be detected against the mold Penicillium roqueforti or the yeast Zygosaccharomyces bailii . An isolation procedure, employing a microtiter well spore germination bioassay, was devised to isolate active compounds from culture filtrate. Cell-free supernatant was fractionated on a C 18 SPE column, and the 95% aqueous acetonitrile fraction was further separated on a preparative HPLC C 18 column. Fractions active in the bioassay were then fractionated on a porous graphitic carbon column. The structures of the antifungal compounds cyclo( l -Phe- l -Pro), cyclo( l -Phe- trans -4-OH- l -Pro) and 3-phenyllactic acid ( l / d isomer ratio, 9:1), were determined by nuclear magnetic resonance spectroscopy, mass spectrometry, and gas chromatography. MIC values against A. fumigatus and P. roqueforti were 20 mg ml −1 for cyclo( l -Phe- l -Pro) and 7.5 mg ml −1 for phenyllactic acid. Combinations of the antifungal compounds revealed weak synergistic effects. The production of the antifungal cyclic dipeptides cyclo( l -Phe- l -Pro) and cyclo( l -Phe- trans -4-OH- l -Pro) by lactic acid bacteria is reported here for the first time.

Immune responses and gene expression in white shrimp, Litopenaeus vannamei, induced by Lactobacillus plantarum
Fish & Shellfish Immunology - Tập 23 Số 2 - Trang 364-377 - 2007
Isolation, purification and partial characterization of plantaricin 423, a bacteriocin produced by Lactobacillus plantarum
Journal of Applied Microbiology - Tập 84 Số 6 - Trang 1131-1137 - 1998
Antifungal 3-Hydroxy Fatty Acids from Lactobacillus plantarum MiLAB14
Applied and Environmental Microbiology - Tập 69 Số 12 - Trang 7554-7557 - 2003
ABSTRACT

We report the identification and chemical characterization of four antifungal substances, 3-( R )-hydroxydecanoic acid, 3-hydroxy-5- cis -dodecenoic acid, 3-( R )-hydroxydodecanoic acid and 3-( R )-hydroxytetradecanoic acid, from Lactobacillus plantarum MiLAB 14. The concentrations of the 3-hydroxy fatty acids in the supernatant followed the bacterial growth. Racemic mixtures of the saturated 3-hydroxy fatty acids showed antifungal activity against different molds and yeasts with MICs between 10 and 100 μg ml −1 .

Characterization of a novel exopolysaccharide with antitumor activity from Lactobacillus plantarum 70810
International Journal of Biological Macromolecules - Tập 63 - Trang 133-139 - 2014
Clinical trial:Lactobacillus plantarum299v (DSM 9843) improves symptoms of irritable bowel syndrome
World Journal of Gastroenterology - Tập 18 Số 30 - Trang 4012 - 2012
Green tea powder and Lactobacillus plantarum affect gut microbiota, lipid metabolism and inflammation in high-fat fed C57BL/6J mice
Nutrition & Metabolism - Tập 9 Số 1 - 2012
Abstract Background

Type 2 diabetes is associated with obesity, ectopic lipid accumulation and low-grade inflammation. A dysfunctional gut microbiota has been suggested to participate in the pathogenesis of the disease. Green tea is rich in polyphenols and has previously been shown to exert beneficial metabolic effects. Lactobacillus plantarum has the ability to metabolize phenolic acids. The health promoting effect of whole green tea powder as a prebiotic compound has not been thoroughly investigated previously.

Methods

C57BL/6J mice were fed a high-fat diet with or without a supplement of 4% green tea powder (GT), and offered drinking water supplemented with Lactobacillus plantarum DSM 15313 (Lp) or the combination of both (Lp + GT) for 22 weeks. Parameters related to obesity, glucose tolerance, lipid metabolism, hepatic steatosis and inflammation were examined. Small intestinal tissue and caecal content were collected for bacterial analysis.

Results

Mice in the Lp + GT group had significantly more Lactobacillus and higher diversity of bacteria in the intestine compared to both mice in the control and the GT group. Green tea strongly reduced the body fat content and hepatic triacylglycerol and cholesterol accumulation. The reduction was negatively correlated to the amount of Akkermansia and/or the total amount of bacteria in the small intestine. Markers of inflammation were reduced in the Lp + GT group compared to control. PLS analysis of correlations between the microbiota and the metabolic variables of the individual mice showed that relatively few components of the microbiota had high impact on the correlation model.

Conclusions

Green tea powder in combination with a single strain of Lactobacillus plantarum was able to promote growth of Lactobacillus in the intestine and to attenuate high fat diet-induced inflammation. In addition, a component of the microbiota, Akkermansia, correlated negatively with several metabolic parameters known to be risk factors for the development of type 2 diabetes.

Tổng số: 1,265   
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10